Zimní olympiáda dětí a mládeže za účasti našeho Ondřeje Wintera

Publikoval(a) Svatava Ptáčková dne

Královéhradecký kraj je pořadatelem 20. Olympiády dětí a mládeže. Je to 10. zimní a 7.  ve které mají zastoupení šachy.

Slavnostní zahájení ODM proběhlo v neděli 22. ledna odpoledne v Hradci Králové na zimním stadionu (ČPP). Kromě šachů se bojuje o olympijské medaile v dalších 9 sportech:

AKROBATICKÉ LYŽOVÁNÍ,

ALPSKÉ DISCIPLÍNY,  BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ BĚŽECKÉ,

LYŽOVÁNÍ ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCHBIATLON, LEDNÍ HOKEJ, KRASOBRUSLENÍ, LYŽAŘSKÝ ORIENTAČNÍ BĚH,  SNOWBOARDING

Šachové týmy jednotlivých krajů tvoří 3 chlapci a 1 děvče. Chlapci hrají v kategoriích 2007 a ml., 2009 a ml., 2011 a ml. děvče je 2007 a ml. V pondělí se odehraje prvních 5 kol rapidu jednotlivců tempem 25 minut a 10 sekund. V úterý dopoledne turnaje jednotlivců zakončí 2 koly.

Ve čtvrtek dopoledne je na programu bleskový turnaj družstev tempem 3 minuty + 2 sec. Družstva se utkají každé s každým.

Doplňkovou soutěží – propagace šachu ve formě řešitelské soutěže se uskuteční ve středu dopoledne a to v centru ODM Špindlerův Mlýn – hotel Volareza. V soutěži jednotlivců budou nejdříve účastníci řešit 24 úloh a nejlepších 16 postoupí do vyřazovacích bojů.

Náš kraj reprezentují dva hráči, kteří již doma mají olympijskou medaili z předchozích ODM. Ondřej Winter reprezentuje v nejstarší kategorii chlapců a má doma bronz z před 5 let v Litomyšli, prostřední kategorii chlapců Lukáš Zelba, ten vybojoval také bronz před 3 lety v Karlových Varech. Nováčky v týmu jsou v kategorii děvčat Lada Zelbová a v nejmladších chlapcích Václav Kroulík. Trenérem družstva je Petr Čechura. pedagogický doprovod Svatava Ptáčková.

Všechny partie jsou přenášeny online. Zajištěn je také živě You Tube komentář partií.

4 přenosy na You Tube kanálu ŠSČR:

pondělí 23. ledna – 1. a 2. kolo od 9:15 – https://youtu.be/MwwxY4eHc_s

pondělí 23. ledna 3. až 5. kolo od 14:00 – https://youtu.be/AdKOwIyWQXs

úterý 24. ledna 6. a 7. kolo od 9:00 – https://youtu.be/_EsapJF0LI8

čtvrtek bleskový turnaj družstev od 9:10 – https://youtu.be/Vqb42qWyAgg

Pořadatelem šachové části je Královéhradecký krajský šachový svaz. Hlavním rozhodčím Milan Borůvka, online zajišťuje Radim Borůvka, ředitelem je Jaroslav Šmíd, řešitelskou soutěž připravil Vasyl Markovcij z Hronova a na You Tube zajištuje komentování rapidu Martin Petr a blesku družstev Josef Bednařík.

Z našeho oddílu byl na olympiádu nominovaný vedením KHK Ondřej Winter a já jako doprovod.